Thursday, August 20, 2009

Rett til full jobb!

Det er 150 000 kvinner som jobber ufrivillig deltid i Norge i dag. Vi kommer aldri i mål med likelønnskampen uten å få redusert deltidsandelen blant kvinner. - SV krever derfor lovfesta rett til full stilling, og at du som ufrivillig deltidsansatt skal få overtidsbetalt fra første time du jobber ut over kontrakt.

”Heltid / deltid – ikke bare et problem i offentlig sektor” heter en rapport gitt av Handel og Kontor i Region Indre Østland. Hele 1500 medlemmer i bedrifter med tariffavtale danner grunnlaget for rapporten som avdekker store problemer, spesielt for kvinner i varehandelen.

Hele 40 % av de spurte kvinnene i varehandelen jobbet ufrivillig deltid, mens bare 10 % hadde full jobb. Ser vi på andelen menn i byggevarehandelen ser vi at 99 % hadde full jobb, mens 1 % jobbet frivillig deltid. Ingen er registrert med ufrivillig deltid! På bakgrunn av denne rapporten kan vi konkludere med at ufrivillig deltid er en ”kvinneproblem”.

Deltidsfella er utbredt i norsk arbeidsliv, ikke bare i helse- og omsorgssektoren, men også i kvinnerike yrkesgrupper innenfor renhold, hotell- og restaurantbransjen og varehandelen. Kvinner i disse yrkesgruppene får ofte ikke øke sin stillingsandel fordi arbeidsgiver ønsker fleksibilitet. Denne fleksibiliteten oppnår arbeidsgiver på bekostning av pensjonsopptjening, mulighet for forutsigbar inntekt, sykepengerettigheter og en fullverdig fritid.

Som deltidsarbeidende har du aldri helt fri. Du venter på at telefonen skal ringe, sånn at du kan tjene litt ekstra. Deltidsarbeidende har ikke råd til å takke nei. De tilpasser fritiden for å være tilgjengelig for arbeidsgiver, og de blir skuffet hvis telefonen ikke ringer. Mentalt sett er deltidsarbeidende alltid på jobb og hverdagen er for mange deltidsarbeidende preget av frykt for ikke å få nok ekstravakter slik at de kan betale regningene sine.

Deltidsarbeid skaper også en rekke problemer i livet utenfor jobben. Med utrygg inntekt er det vanskelig å planlegge livet, og nærmest umulig å få boliglån i banken. I deltidsarbeidende tjener ofte ikke nok til å betale egne utgifter, og dermed er avhengig av partnerens inntekt eller statlige støtteordninger. For ikke å snakke om vanskene eneforsørgere av barn møter med en deltidslønn.

Deltid reduserer rettighetene i arbeidslivet. Mange mister rett til tillegg for å jobbe ubekvem arbeidstid, når man jobber ekstra får man ikke overtidstillegg og fars rett til fedrekvote er i dag avhengig av at mor jobber minst 50 %. Mange arbeidsgivere bruker utbredt deltidsarbeid som unnskyldning for dårlig arbeidsmiljøarbeid. Det er vanskelig å få til skikkelig medvirkning på arbeidsplassen når det er så få som er på jobb samtidig. SV vil at du som ufrivillig deltidsansatt skal få overtidsbetalt fra første time du jobber ut over kontrakt.

Pensjonsreformen gjør situasjonen for deltidsarbeidende enda verre enn tidligere. SV var det eneste partiet på Stortinget som gikk inn for å beholde besteårsregelen, som hittil har reddet pensjonen til mange som har jobbet deltid i deler av sin yrkeskarriere. Nå skal derimot alle år i yrkeslivet telle likt i pensjonsopptjeningen. Dette vil få dramatiske konsekvenser for deltidsarbeidendes pensjon i fremtiden.

En av de største urettferdighetene i dagens arbeidsliv er at kvinner og menn lønnes ulikt. I gjennomsnitt tjener kvinner 15 % mindre enn menn, selv om de har en like lang utdanning og gjør en like viktig jobb. En stor del av lønnsforskjellen mellom kvinner og menn skyldes at kvinner jobber deltid. Så lenge kvinner sliter med å få fulle stillinger, kommer vi aldri i mål med likelønn. Likelønn handler om rettferdighet, og om verdsetting av de yrkene der mange kvinner jobber. Det handler om de som arbeider med barn, står i butikken på kveldstid eller pleier gamle og syke. De jobbene kan vi ikke klare oss uten! Det krever god lønn og full stilling til de som jobber der.

SV mener lovfestet rett til full stilling må innføres dersom vi mener alvor med alle festtalene om likestilling. Vi vil styrke den lovfestede fortrinnsretten for deltidsansatte ved nye ansettelser i en bedrift. Ved ledig arbeid skal kvalifiserte ansatte tilbys utvidelse av sitt arbeidsforhold til hel stilling. SV vil også foreslå å gi fagforeningene forhandlingsrett og lokal konfliktrett i saker som gjelder utvidelse av deltidsstillinger.

Og hvorfor vil vi det? Fordi lista over positive effekter er lang!
1. Flere fornøyde ansatte som er glade for å få større fast stilling og fast lønn
2. Bedre arbeidsmiljø og trivsel som fører til lavere sykefravær som igjen fører til bedre kommuneøkonomi
3. Bedre tjenestekvalitet gjennom at brukere opplever større kontinuitet med færre ansatte å forholde seg til.
4. Lettere å rekruttere nye medarbeidere, hvor bedriften blir en attraktiv arbeidsplass og får et godt omdømme som arbeidsgiver
5. Mindre bruk av overtid og forskjøvet arbeidstid gir besparelser på virksomhetens budsjetter

Sosialistisk Venstreparti er på de lavtlønnede og deltidsarbeidendes side og tar problemene på alvor. Nå er det nok prat og tid for handling. Lovfest retten til full stilling!

No comments: